Hír: : Mi az, hogy "funkcionális"? Miért éppen a TRX?
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Regina
vasárnap 18 szeptember 2016 - 10:58:23

Mi az, hogy "funkcionális"? Miért éppen a TRX?
Valószínűleg már te is hallottál a "funkcionális" edzés fogalmáról. Rendkívül nagy divat ez az edzésforma, hiszen saját testsúlyunkat igénybe véve, egyszerű mozdulatokkal tudjuk magunkat intenzíven átmozgatni, bárhol végezhetők a gyakorlatok, és alig szükséges hozzá eszköz. De vajon miért az a neve, hogy funkcionális? Miért jó még az imént említetteken túlmenően a funkcionális edzés?
A funkcionális edzés "alkalmazott mozgásformák" összességét jelenti, azaz az életben is alkalmazható, "hasznos" mozdulatokat fejleszthetünk ezekkel: stabil állás, leguggolás, felállás, felnyúlás, hátrafordulás, ugrás, támaszkodás, futás, lehajolás, húzás, tolás, stb. Elmondható, hogy ezen mozgások közben több izomcsoport együttesen kell, hogy megfeszüljön, így rendkívül hatékonyak a mozdulatok. Ezért kiváló ez az edzésforma a ma emberének, mert ezekben életvitelünknél fogva hiányosságaink vannak.
A funkcionális edzés kiváló eredménye lehet például, hogy észrevesszük, könnyebben állunk fel, könnyebben hajolunk le, egyenesebben ülünk, elérjük a poharat a felső polcról, nem esünk el a metrón fékezésnél, vagy esésnél meg tudunk támaszkodni. A funkcionális edzésekhez, így a TRX-hez is, viszont kezdetben elengedhetetlen a jó edző. Ha ugyanis nem erősítjük meg a törzsizmokat, a gyakorlatok sérülésveszélyesek lehetnek, melyek gyakran az ízületeket érintik. Amint megtanuljuk feszíteni a törzs- azaz "core-" izmainkat, kiválóan végezhetjük a gyakorlatokat egyedül is. Szerintünk a TRX az egyik legjobb funkcionális edzésforma, mert a felfüggesztés a könnyebb gyakorlatoknál kis nehezítést ad (fekvőtámasz), a kifejezetten nehezeknél viszont (egy lábas guggolás, húzóckodás) eggyel könnyebb alternatívát biztosít. Remélem, kedvet kaptál a TRX használatához. :)


Ezen hír származási helye: TRX edzés
( http://www.trxedzes.hu/news.php?extend.9 )