A TRX februártól a TF-en

péntek 24 június 2011 - 00:58:21
   By: Cyberapa

A TRX® Suspension Trainer® egy hordozható funkcionális tréning eszköz, mellyel erőt, egyensúlyt, hajlékonyságot és az ún. core izmok stabilitását lehet fejleszteni. Az USA vezető fitnesz szakemberei és erőnléti edzői az utóbbi évek legnagyobb innovációjának tartják a testedzésben.

Az eszközt az amerikai haditengerészet elit alakulata fejlesztette ki. A TRX® Suspension Trainert először a katonaságon tesztelték, napjainkra viszont már a fitnesz szakemberek és az erőnléti edzők kedvenc eszközévé vált.

Gyakorlatanyagát több százra teszik és folyamatosan bővül, amelynek csak a felhasználói képzelet szabhat határokat. A TRX segítségével lehetővé válik a teljes test erő-állóképességi edzése bárhol, bármikor. Az amerikai élsportolók felkészítésében fogalomnak számító Athletes’ Performance vezetője alapvető eszköznek tartja a sportolók felkészítésében. Az amerikai sikert követően elkezdődött a TRX magyarországi bevezetése is megelőzve számos európai országot (pl. Németország, Franciaország). A TRX legnagyobb előnye, hogy folyamatosan dolgoztatja a core izmokat így a sportolók általános felkészítésének rendkívül hatékony eszköze. Amerikában a golftól az MMA-ig minden sportágban használják a versenyzők felkészítésében (lásd. www.fitnessanywhere.com).A TRX-szet korlátlan variálhatóságának köszönhetően sportágspecifikus edzésre is kitűnően lehet használni. Vezető gyógytornászok panaszkodnak, hogy 13-14 éves fiatal sportolókat kell térdszalag műtét után rehabilitálniuk. A tavalyi gyógytornász konferencián tanulmányokra hivatkozva bizonyították, hogy a térdsérülések jó része a gyenge core izmok és a rossz ideg-izom érzékelés miatt következik be. Nincsen alap, amire építkezni lehetne, gyengék a core izmok, megbomlik az egyensúly! Amerikában ezt már felismerték és a core tréning valamint a proprioceptív tréning az alapja az élsportolók felkészítésének! A TRX mindkettőt tudja, végig core tréning és az instabil helyzetek miatt a proprioceptív érzékelésre is szükség van. A TRX és a hozzá kapcsolódó edzésmódszer egy óriási lehetőség, mellyel részben áthidalható az amerikai és a magyarországi élsport anyagi lehetőségei közt tátongó űr.

Magyarországon is elkezdődött az élsportba történő bevezetése. Mocsai Lajos az MKB Veszprémnél már használja az eszközt, de emellett a zalaegerszegi kosarasok, az Eger olimpikon vízilabdázói is TRX-szel edzenek. Február közepétől a HÖK kezdeményezésére a TF-es hallgatók számára is elérhetővé válik a TRX, mind egyéni, mind szervezett foglalkozások keretében. Az aktuális programokról a tfportal.hu-n folyamatosan tájékozódhatsz.
Amennyiben a legfrissebb híreink és a TRX eddigi hazai története érdekel, akkor regisztrálj rajongóként a facebook-on, a TRX Hungary oldalon.

Forrás: www.tfportal.hu


Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]